Συναισθήματα απώλειας και καραντίνα

Τα συναισθήματα που βιώνουμε κατά την διάρκεια του αυτο-περιορισμού και της επιβολής της καραντίνας είναι τα ίδια με αυτά που βιώνουμε σε συνθήκες απώλειας.

Απώλεια είναι το πένθος, η διάγνωση μιας χρόνιας ασθενειας, η διάγνωση μιας καταληκτικής νόσου, ο χωρισμός ή το διαζύγιο, η μετοίκηση σε άλλη χώρα αλλά και η στέρηση της ελευθερίας. Απώλεια με λίγα λόγια είναι ό,τι χάνουμε. Είτε αυτό είναι άνθρωπος, κατοικίδιο, σπίτι, εργασία, ελευθερία, υγεία αλλά και η καθημερινότητά μας.

Η πρώτη αντιδρασή μας είναι η Άρνηση. «Όχι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό!» Αδυνατούμε να πιστέψουμε ο,τι συμβαίνει. Πολλές φορές το αγνοούμε, το μειώνουμε ή το αποφεύγουμε. («Δεν θα έρθει ο ιός στην Κρήτη», «Δεν μας πιάνουν εμάς αυτά» κ.α.)

Το δεύτερο στάδιο είναι ο Θυμός, τότε είναι που τα βάζουμε με την κοινωνία, με τους άλλους (την Κίνα, τους μετανάστες, την κυβέρνηση) με τον Θεό, με τον εαυτό μας, με τον άνθρωπο που χάσαμε κ.ο.κ.

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της Διαπραγμάτευσης. Σ´αυτό το σημείο επικαλούμαστε τα θεία, κάνουμε τάματα, προσπαθούμε να βρούμε τι φταίει, πού φταίξαμε εμείς, αρχίζουμε να πιστεύουμε θεωρίες συνωμοσίας, κάνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι θα αλλάξουμε, επαναπροδιορίζουμε σχέσεις, καταστάσεις κ.τ.λ. ( «Όλα είναι ψέμματα», «Δεν υπάρχουν νεκροί», «Αυτά είναι υπερβολές», «Έχουν το εμβόλιο και δεν μας το δίνουν»)

Το τέταρτο στάδιο αυτό της Κατάθλιψης έρχεται κάποια στιγμή αναπόφεκτα.Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε οτι η κατάσταση δεν είναι εύκολο να αλλάξει και δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξει. Σκεφτόμαστε οτι η ζωή δεν αξίζει, οτι δεν θα τα καταφέρουμε. Νιώθουμε άδειοι συναισθηματικά. Σταματάμε να προσπαθούμε και να ελπίζουμε. Δεν βρίσκουμε χαρά σε ο,τι βρίσκαμε πριν. Η κατάθλιψη κατά την διάρκεια απώλειας, δεν είναι ψυχική ασθένεια. Είναι φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και περνάει σταδιακά.

Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο είναι η Αποδοχή. Αυτό σημαίνει οτι έχουμε αποδεχτεί την νέα συνθήκη. Προσαρμοζόμαστε ανάλογα, αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα και ξαναβρίσκουμε χαρά, ελπίδα και νόημα στη ζωή μας.

Με γνώμονα τα παραπάνω ας ακούσουμε τι νιώθουμε αυτή την άσχημη περίοδο που διανύουμε. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα κι ας εκφράζονται πολλές φορές διαφορετικά.

Καλή δύναμη!

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts