Μύθοι & Πραγματικότητα

Μύθος:

Μόνο οι τρελοί κάνουν ψυχοθεραπεία

Πραγματικότητα:

Πολλοί άνθρωποι έρχονται στην ψυχοθεραπεία για διάφορους λόγους: φόβος, στεναχώρια, κατάχρηση ουσιών κ.α. ενώ άλλοι έρχονται γιατί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο, πένθος, ασθένεια ή για να καλυτερεύσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε από την ψυχοθεραπεία. Το στίγμα έχει πάψει πια να ακολουθεί όποιον κάνει ψυχοθεραπεία.

Μύθος:

Μπορείς να νοιώσεις καλύτερα αν προσπαθήσεις αρκετά μόνος σου ή διατηρώντας θετική στάση.

Πραγματικότητα:

Πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους συζητώντας τα με φίλους και συγγενείς για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια πριν έρθουν στην ψυχοθεραπεία. Το να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία δε σημαίνει ότι έχει αποτύχει, όπως δε σήμαινει ότι έχει αποτύχει αν δεν μπορεί να φτιάξει το αμάξι του που χάλασε. Κάποιες φορές οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον σε δυσκολία να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα, είναι βιολογικοί, έτσι είναι πολύ δύσκολο να αυτοθεραπευτεί. Στην πραγματικότητα το να έχεις τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας και φυσικά είναι η αρχή για να νοιώσεις καλύτερα.

Μύθος:

Το να μιλάς σε συγγενείς και φίλους είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το να κάνεις ψυχοθεραπεία.

Πραγματικότητα:

Το να έχεις καλό υποστηρικτικό δίκτυο από συγγενείς και φίλους είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα. Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται για χρόνια, γεγονός που τους κάνει ειδικούς στο να μπορούν να καταλάβουν και να θεραπεύσουν πολύπλοκα προβλήματα. Οι ψυχολόγοι μπορεί να αναγνωρίσουν συμπεριφορές αντικειμενικά, κάτι που φίλοι και συγγενείς μπορεί να μη παρατηρούν. Επίσης στο ασφαλές περιβάλλον του χώρου της ψυχοθεραπείας, μπορεί κανείς να είναι απολύτως ειλικρινής χωρίς να ανησυχεί ότι θα αποκαλυθεί ό,τι έχει συζητηθεί.

Μύθος:

Οι ψυχολόγοι απλά σ᾽ακούνε να μιλάς, άρα γιατί να πληρώνεις κάποιον για να σε ακούει να παραπονιέσαι;

Πραγματικότητα:

Στην αρχή της ψυχοθεραπείας, ο ψυχολόγος θα σου ζητήσει να περιγράψεις το πρόβλημα και θα σε ρωτήσει τι σε φέρνει στο γραφείο του. Θα σου ζητήσει σχετικές πληροφορίες για το παρελθόν σου και για σημαντικά γεγονότα της ζωής σου. Αλλά αυτό όπως είπαμε θα γίνει στις πρώτες συνεδρίες. Η ψυχοθεραπεία είναι διαδραστική σχέση συνεργασίας που βασίζεται στον διάλογο και στην από κοινού επίτευξη στόχων και επίλυση προβλημάτων. Ο ψυχολόγος μπορεί να σου δώσει εργασίες για το σπίτι, μπορεί να σου δώσει να διαβάσεις εργασίες ή να σου προτείνει βιβλία σχετικά με το πρόβλημά σου.

Μύθος:

Ο ψυχολόγος θα ρίξει τις ευθύνες των προβλημάτων σου στους γονείς σου ή στις εμπειρίες σου από τα παιδικά σου χρόνια.

Πραγματικότητα:

Ένα στοιχείο της ψυχοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει το να μιλήσεις για εμπειρίες της παιδικής σου ηλικίας. Η σύνδεση πληροφοριών από το οικογενειακό σου παρελθόν μπορεί να βοηθήσει εσένα και τον ψυχολόγο σου να καταλάβετε τις αντιλήψεις και τους μηχανισμούς άμυνας ή να δείτε μοτίβα που έχουν αναπτυχθεί. Το να σου ζητηθεί λοιπόν να γυρίσεις πίσω στα παιδικά χρόνια, μπορεί να είναι χρήσιμο για να γίνουν θετικές αλλαγές για το παρόν και το μέλλον. Τις περισσότερες βέβαια φορές εστιάζουμε στο εδώ και τώρα.

Μύθος:

Θα πρέπει να κάνεις ψυχοθεραπεία για πολλά χρόνια ή ακόμη και για πάντα.

Πραγματικότητα;

Ο καθένας προχωράει με διαφορετικούς ρυθμούς στην ψυχοθεραπεία. Σύμφωνα με έρευνες αισθάνεσαι καλύτερα από τις 8 πρώτες συνεδρίες έως τους 6 πρώτους μήνες. Το πόσο θα κρατήσει η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι κάτι που μπορείς να το συζητήσεις με τον θεραπευτή σου. Ο στόχος του θεραπευτή δεν είναι να σε κρατήσει για πάντα σε ψυχοθεραπεία αλλά αντιθέτως να σε ενδυναμώσει ώστε να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι και να λειτουργείς μόνος σου.

απόδοση: Μαρίνα Αρβανιτάκη

πηγή: American Psychological Association

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts