Διακοπές

Πόσες μέρες χρειάζονται;

Σύμφωνα με έρευνες το διάστημα των 3 με 6 ημερών αποτελεί το πιο ευνοικό για διακοπές, καθώς είναι αρκετό για να ξεκουραστούμε αλλά και για να αποφευχθούν διενέξεις με τα άλλα μέλη του ταξιδιού όπως σύντροφος, οικογένεια, φίλοι κτλ. Από την άλλη, αν χρειαζόμαστε διακοπές γιατί ίσως περνάμε μια φάση της ζωής μας που θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας ή να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, ίσως να χρειάζονται από 2 μήνες έως ένα χρόνο.

Περνάμε καλά στις διακοπές;

Στην αρχή των διακοπών διάθεσή μας είναι κάπως πεσμένη, έπειτα η διάθεσή μας φτιάχνει σημαντικά και περνάμε καλά. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, η διάθεσή μας πέφτει για να ξανανέβει στα υψηλότερα επίπεδα προς το τέλος των διακοπών, αφήνωντάς μας την αίσθηση αναζωγόνησης αλλά κι αυτήν της ανυπομονισίας για την επιστροφή στο σπίτι.

Όλα ήταν ανθηρά!

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότεροι από εμάς όταν επιστρέφουμε από διακοπές έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε στους άλλους ότι περάσαμε περισσότερο καλά απ ´ ό,τι όντως ήταν. Ξέχναμε όποια δυσάρεστη κατάσταση και οι αναμνήσεις μας είναι διαφορετικές από την εμπειρία που είχαμε στην πραγματικότητα! Από την άλλη, υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που μπορεί ενώ έχουν περάσει καλά, να αναφέρουν στον γυρισμό ότι πέρασαν άσχημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το βασικό συναίσθημα που έχουμε κατά την διάρκεια των διακοπών μας, είναι αυτό που στο τέλος θα υπερισχύσει στην μνήμη μας και κατ᾽ επέκταση στις αφηγήσεις μας.

Τι μας αρέσει στις διακοπές;

Αυτό που αρέσει στα μικρά παιδιά είναι οι δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στο λούνα παρκ, η ικανοποίηση των αισθήσεων, όπως για παράδειγμα η γεύση ενός παγωτού ή το άγγιγμα κάποιου ζώου. Στους ενήλικες από την άλλη αρέσει η ξεκούραση, το δέσιμο που αποκομούν από τις σχέσεις τους με τους συνταξιδιώτες τους αλλά και οι στιγμές που τους κάνουν να ξανανιώθουν παιδιά.

Τελικά μας κάνουν καλό οι διακοπές;

Κατά την διάρκεια των διακοπών εκτός από το να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, ενδυναμώνουμε και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που είμαστε μαζί διακοπές. Ανανεώνεται η σχέση μας με τον σύντροφό μας, περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά μας, αλλά και ισχυροποιούμε τους δεσμούς μας με τους φίλους μας.

Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις διακοπές αισθανόμαστε αναζωγονημένοι, περισσότεροι δραστήριοι και δημιουργικοί. Τα κακά νέα είναι ότι συνήθως αυτά τα συνασθήματα κρατάνε μόλις μία εβδομάδα! Όσο συχνότερα λοιπόν βρισκόμαστε σε διακοπές, τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε. Καθώς όμως αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο στις μέρες μας, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι και τις τόσες παραλίες που προσφέρει ο τόπος μας και έστω μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνουμε μια ολοήμερη εκδρομή σε κάποια παραλία με την οικογένειά μας, τους φίλους μας ή τον σύντροφό μας.

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts