Αντρική κατάθλιψη

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντρική κατάθλιψη

Η κατάθλιψη έχει διαφορετική μορφή στους άντρες απ´ οτι στις γυναίκες. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η αντρική κατάθλιψη διαφέρει από τη γυναικεία σε 10 σημεία:

6 εκατομμύρια άντρες παρουσιάζουν κατάθλιψη ετησίως, μόνο στην Αμερική, ενώ ο αριθμός για τις γυναίκες είναι διπλάσιος. Ωστόσο τα νούμερα δεν περιγράφουν την κατάσταση των αντρών με κατάθλιψη και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων αντρών.

Η αυτοκτονικότητα φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα για τους άντρες στις δεκαετίες των 20, 60 και 70 ετών.

Η άντρες βιώνουν την κατάθλιψη χωρίς στεναχώρια, γεγονός που δεν διευκολύνει την σωστή διάγνωση από τους γιατρούς. Τα αρνητικά συναισθήματα με τα οποία εκδηλώνεται η κατάθλιψη στους άντρες είναι: το άγχος, σωματική πόνοι, διαταραχές του ύπνου, ελλατωμένη ενέργεια και μείωση αυτοπεποίθησης.

Οι άντρες με κατάθλιψη νοιώθουν περισσότερο θυμό, νεύρα, δυσφορία και εκνευρισμό παρά θλίψη.

Οι άντρες αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη διαφορετικά από τις γυναίκες. Αντί να αποκόπτονται από το κοινωνικό περιβάλλον, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δουλειά τους ή για ένα νέο χόμπι, σε σημείο ψυχαναγκασμού. Επίσης αντί για κλάμα, επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.

Οι άντρες σε κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ουσιών. Έτσι ίσως βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο που νοιώθουν. Αυτό βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στην διάγνωση.

Οι άντρες αναφέρουν συχνότερα από τις γυναίκες σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δυσπεψία, πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στην μέση και την πλάτη, ζαλάδες και πόνο στο στήθος. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και το πως παρουσιάζουν κατάθλιψη.

Πρόσφατα έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτοκτονιών νέων αντρών, ενώ αντίθετα η τάση αυτή δεν παρατηρείται στις νεαρές γυναίκες. Οι περισσότεροι νεαροί άντρες που καταλήγουν στην αυτοκτονία δεν είχαν ζητήσει βοήθεια.

Το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών σε άντρες είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άντρα στην αυτοκτονία είναι πολύπλοκοι, ωστόσο παράγοντες υψηλού κινδύνου είναι η ανεργία, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η χρόνια ασθένεια.

Therese J. Borchard

απόδοση, μετάφραση: Μαρίνα Αρβανιτάκη πήγη: PsychCentral, Ιούνιος 2013

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts