Αναβλητικότητα

Το πρώτο στάδιο είναι να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε αναβλητικοί και να προσπαθήσουμε να το αποδεχτούμε.

Πότε είμαστε αναβλητικοί;

Ως αναβλητικοί, αρχίζουμε με τα μικρά και εύκολα πρέπει* της λίστας μας και αφήνουμε τα σημαντικά για αργότερα με αποτέλεσμα να μη γίνονται ποτε. Πολλές φορές, ξεκινάμε κάτι σημαντικό από την λίστα και σχεδόν αμέσως το αφήνουμε για αργότερα γιατί αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι άλλο ή και τίποτα! Αυτή μας όμως η απόφαση μας κάνει να νοιώθουμε τύψεις ή να έχουμε αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας.

Δεχόμαστε να κάνουμε άλλα πράγματα (ακόμη και για άλλους) προκειμένου να μην μας μείνει χρόνος ή διάθεση για τα σημαντικά δικά μας. Δηλαδή δικαιολογούμε τον εαυτό μας στον εαυτό μας αλλά παράλληλα βιώνουμε και την ματαίωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τέλος, απλά περιμένουμε το πότε θα έχουμε την κατάλληλη διάθεση ή να έρθει η σωστή στιγμή. Σπάνια όμως συμβαίνει αυτό και πάλι γεμίσουμε αρνητικά συναισθήματα.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναβάλλουν πράγματα καθημερινά. Είναι γεγονός ότι ακόμα και οι τελειομανείς πολλές φορές αναβάλλουν ή παραιτούνται τελείως από κάτι σημαντικό γιατί θεωρούν ότι αν δεν μπορούν να το κάνουν τέλεια, καλύτερα να μην το κάνουν καθόλου!

Το να αναβάλλουμε ωστόσο κάτι σημαντικό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε και αναβλητικοί. Μπορεί να είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η αναβλητικότητα αρχίζει να παίρνει αρνητική μορφή όταν δυσκολεύει τη ζωή μας.

Γιατί είμαστε αναβλητικοί;

Συνήθως αναβάλλουμε κάτι, αν δεν μας είναι ευχάριστο, σε μια προσπάθεια να το αποφύγουμε. Άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι δεν είμαστε οργανωτικοί, ή ότι φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Τέλος μπορεί είτε να είμαστε τελειομανείς, όπως είπαμε παραπάνω, είτε να μας δυσκολεύει το να πάρουμε αποφάσεις για το τι και πότε πρέπει να γίνει.

Πως να μην είμαστε αναβλητικοί;

Σταματάμε το συνήθειο της αναβλητικότητας. Είμαστε αναβλητικοί γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει. Οι συνήθειες είναι επίμονες και πολλές φορές μας χαρακτηρίζουν.

Ανταμοίβουμε τον εαυτό μας όταν κάνει κάτι σημαντικό από την λίστα μας.

Αναγνωρίζουμε τα αρνητικά του να μην γίνει αυτό το κάτι σημαντικό στην ώρα του. Θέτουμε deadlines και προσπαθούμε να τα τηρούμε.

Βάζουμε πρόγραμμα με στόχους και σκοπούς.

Τις περισσότερες φορές δεν κάνουμε κάτι, γιατί θεωρούμε ότι θα μας είναι δυσάρεστο, όταν τελικά το κάνουμε όμως, βλέπουμε ότι δεν ήταν και τόσο δυσάρεστο όσο νομίζαμε αρχικά.

Μια καλή λύση είναι να αρχίζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι σκεφτόμαστε να το αναβάλουμε για αργότερα. Με άλλα λόγια, να το κάνουμε επί τόπου πριν αρχίσει η διαδικασία και οι σκέψεις της αναβλητικότητας.

Τέλος, μια άλλη εντελώς διαφορετική προσέγγιση μπορεί να είναι και η παρακάτω:

Φανταστείτε ότι είστε πάνω σε ένα άλογο και θέλετε να πάτε κάπου συγκεκριμένα. Το άλογο είναι δικό σας και σας υπακούει. Αφού κάνατε την βόλτα σας έχετε αρχίσει να το οδηγείτε πίσω προς τον στάβλο του για να ξεκουραστεί κι εκείνο και να επιστρέψετε κι εσείς σπίτι σας. Το άλογο όμως δεν θέλει να γυρίσει πίσω. Θέλει να τρέξει προς το λιβάδι. Εσείς γνωρίζετε ότι αν το αφήσετε να κάνει ό,τι θέλει αυτό θα κουραστεί και η επιστροφή θα είναι δύσκολη και για τους δυο σας. Τι κάνετε λοιπόν; Θ᾽αφήσετε το άλογό σας να σας πάει όπου θέλει εκείνο ή θα καταφέρετε να το κάνετε να γυρίσει στον στάβλο του;

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων προτιμάει αυτή την προσέγγιση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναβλητικότητας. Άλλοι προτιμούν να έχουν μια οργανωμένη λίστα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα δύο και να ανακαλύψετε τι σας βοηθάει.

*αλήθεια πόσα από αυτά τα ῾πρέπει᾽ που λέμε καθημερινά είναι ουσιαστικά;

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts